Yüz Kemiği

Yüz Kemiği

Yüz Kemiği Kırıkları

Çene ve yüz bölgesine alınan travmalar nedeniyle meydana gelen kemik kırılmaları yüzde şekil bozukluklarının oluşmasına neden olabilir. Şekil bozukluklarının yanı sıra kırılmanın meydana geldiği yer itibarıyla gözde hareket kısıtlılığı, çenede işlev kaybı, solunum sorunları ve konuşma fonksiyonlarında azalma gibi istenmeyen sorunlar da meydana gelebilir. Yüz kemiklerinde kırılmalar olduğu zaman hastaların kemikler kendi kendine kaynamaya başlamadan önce rekonstruktif estetik operasyonlarına alınması gerekir.

Yüz Kemik Kırığı Ameliyatı Nedir?

Geçirilen kazalar ya da yüze alınan darbeler sonucunda alt çene kemiği, üst çene kemiği, burun kemikleri, elmacık kemikleri ve göz çukurları kırılmaları mümkündür. Kimi zaman kırıklar tek bir bölgede oluşurken bazı durumlarda yüzün birden fazla bölgesi travmalardan etkilenebilir. Hastanın yüzündeki kırık veya kırıkların onarılması için genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyon “yüz kemiği kırıklığı ameliyatı” olarak adlandırılır.

Yüz kemiği kırıklığının düzeltildiği bu ameliyatların ne zaman yapılacağı hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilir. Hasta genel bir travma aldıysa; baş, göğüs kafesi ve batın gibi bölgelerde acil tedavi gerekiyorsa ilk olarak hastanın yaşamsal fonksiyonlarının stabil hale getirilmesi gerekir; yüz kemiklerinin kırıkları için hastanın hayati tehlikesinin geçmesi beklenir.

Yüzdeki Kırık Kemikler Nasıl Onarılır?

Yüze alınan her travma kendine özgü niteliklere sahiptir. Bu nedenle hastanın sağlığını düzeltmek için ihtiyaç duyulan rekonstrüktif cerrahi prosedürler kapsamlı bir şekilde hastaya özel belirlenmelidir.

Rekonstrüksiyon ameliyatlarında temel amaç hastanın estetik anlamda görünümünü iyileştirmek ve aynı zamanda hastanın yüzündeki kırıklar nedeniyle meydana gelen fonksiyon azalmalarını düzeltmektir.  Yüz kırıklarının onarılacağı operasyonlarda kırıkların yeri, neden olduğu sonuçlar ve hastanın genel sağlık durumu uygulanacak cerrahi teknikleri çeşitlendirebilir; tek bir ameliyatta birden fazla teknik uygulanabilir.

Cerrahi tedavi sırasında kırık hatları doğru bir şekilde yerine oturtulur; titanyum plaklar ve vida sistemleri ile kırıklar sabitlenir. Kırıkların meydana geldiği yüz bölgesine göre plakların ve/veya vidaların türleri farklılaşabilir; bazıları ömür boyu bazıları ise belli bir süreliğine yüzde kalır.

Yüzde kırıklar meydana geldiğinde kemik kayıplarının oluşması durumunda vücudun diğer bölgelerinden kemikler alınarak bölgenin rekonstrüksiyonu sağlanır. Tüm estetik rekonstrüktif cerrahi ameliyatlarında olduğu gibi yüz kırıklığı ameliyatları da hasta özelinde planlanır ve plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilir.

Op. Dr. Umut Sinan Ersoy
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi

Bu gönderiyi paylaş