Cilt (Deri) Kanseri Nedir?

Cilt (Deri) Kanseri Nedir?

Cilt (Deri) Kanseri Nedir?

Araştırmalar günümüzde cilt hastalıklarına yakalanan kişilerin sayısında artış olduğunu ve yaş ortalamasının da düştüğü göstermektedir. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken hastalık türlerinden biri olan cilt kanseri, ciltte beklenmedik değişikliklerin oluşmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir kanser türüdür. Güneş ışığına maruz kalan cildin her bölgesinde görülebilmektedir.

Deri (Cilt) Kanseri Türleri Nelerdir?

Deri kanseri türleri üçe ayrılır. Bunlar;

  • Bazal Hücreli Karsinom,
  • Yassı Hücreli Karsinom,
  • Malign Melanom’dur.

Deri kanseri çeşitlerinin vücutta bulundukları bölgeler ve kişiye olan etkileri birbirinden farklılık göstermektedir.

Cilt Kanserine Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Cilt kanserinin ortaya çıkmasında birçok neden bulunmaktadır. Bu faktörler arasında ilk sırada Ultraviyole ışınlarını sayabiliriz. UV ışınları cilt kanserinin melanom türünde temel nedenlerden biri olarak bilinmektedir. UV ışınları deri hücresinin DNA’sına zarar verir ve bu zarar cilt kanserine sebep olur. UVA, UVB ve UVC ışınları da cilt kanseri türlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Vücuttaki benler de cilt kanserine neden olabilmektedir. Cilt kanserinin ortaya çıkma olasılığı vücuttaki benlerin fazla olması ile doğru orantılıdır.

Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Cilt kanseri belirtileri üç cilt kanseri türüne göre değişiklik gösterir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Deri Kanseri Tanı Süreci

Deri kanserinin tanı sürecinde en önemli olgular deride yeni bir lekenin ortaya çıkması ve ortaya çıkan bu lekenin renginin değişmesidir. Ayrıca kişinin vücudunda bulunan benlerin şekil değiştirmesi, büyümesi ve kaşınması da tanı sürecinde büyük önem taşır.

İlk Muayene

Cilt kanseri teşhisi konulmadan önce ilk olarak doktorunuz cildinizi muayene eder. Ciltte meydana gelen değişikliklerin cilt kanserinin belirtileri olup olmadığına bakılır. Eğer bir tanı konulacaksa teyit edilmesi için cilt biyopsisi yapılmaktadır.

Deri kanseri muayenesinde kendinizi en güvende hissedeceğiniz doktoru seçmeniz oldukça önemlidir. Doktorunuza durumla alakalı sorular sorabilmeli ve tetkiklerin tam olarak yapıldığından emin olmalısınız. Deri kanseri muayeneleri veya deri kanseri tedavisi konusunda bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Deri Kanseri Tedavi Yöntemleri

Deri kanserinde uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi plastik cerrah tarafından yapılmalıdır. Cilt kanseri tedavisinde hastanın sağlık durumu, kanserli hücrenin durumu ve daha birçok değişken göz önünde bulundurularak tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Cerrahi Tedavi Yöntemi

Kanserli dokunun tümünün vücuttan çıkarılmasında temel ve altın standart olan yöntem cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavide kanserli doku vücuttan kesilerek alınır. Bu işlem gerçekleştirilirken kanserli dokunun çevresindeki sağlıklı dokular da kanserli dokunun çapına, biyolojik yapısına ve derinliğine göre değişen miktar ve uzaklıklarda çıkarılma alanına dahil edilmektedir.

Radyasyon Tedavisi

Cerrahinin mümkün olmadığı durumlarda, tam çıkarılma yapılamayan ya da nükseden vakalarda cerrahiye ek olarak yapılabilir ve cilde verilen radyasyon ışınları ile kanserli hücrelerin kontrol altına alınması hedeflenir.

Kemoterapi ve İmmunoterapi

Deri kanserlerinin tedavisindeki rolleri sınırlıdır. Özellikle malign melanom hastalarında cerrahi tedaviye ek olarak immunoterapi güncel uygulamalar arasında yerini almıştır; ancak tümörün yeniden ortaya çıkış olasılığını azalttığına dair yeterli düzeyde bilimsel kanıt henüz yoktur.

Kanser Türüne Göre Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deri kanserinde temel tedavi yaklaşımı tümör dokusunu ve varsa, yayılmış olduğu lenf düğümü zincirinin tamamını bir daha tekrarlama riskini en aza indirgeyecek, bunun yanında hastada en az kozmetik ve işlevsel deformiteye yol açacak şekilde çıkarmaktır. Bu nedenle, çıkarma tedavisinin akabinde, hastanın vücudunun başka bir yerinden alınacak yakın ya da uzak doku nakillerine veya deri yamalarına ihtiyaç duyulabilir. Deri kanserinin tipine, büyüklüğüne, derinliğine, yaygınlığına ve vücutta işgal ettiği bölgeye, hasta yaşına göre uygulanacak tedavi yaklaşımı farklılık arz eder.

Cilt Kanseri Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Erken teşhis konulan küçük çaplı bir bazal hücreli karsinomun tedavisi ayaktan hasta (poliklinik ya da muayenehane) şartlarında lokal anestezi altında 20-30 dk sürerken; bölgesel lenf düğümlerine yayılmış olan ileri evre bir malign melanom hastasının tedavisi, genel anestezi altında 3-4 saate kadar sürebilmektedir. Cilt kanseri ameliyatlarının süresini belirleyen başlıca etkenler; yaş, kanserin tipi, yaygınlığı (lenf düğümü tutulumunun olup olmadığı), derinlik ve genişliği ve aynı zamanda vücutta işgal ettiği bölgenin yerleşimidir.

Deri Kanseri Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Deri kanseri tedavisi sonrasında hastanın bu konuda daha bilinçli davranması gerekmektedir. Cilt sağlığının korunması için kontrolsüz güneşlenmemeli, dışarı çıkarken güneş koruyucu kullanmalı ve solaryumdan uzak durmalıdır. Ayrıca deri kanseri geçmişi olan bir hastanın düzenli olarak vücudunu kontrol etmesi ve doktorunun belirlediği zaman süresi boyunca kontrollerini aksatmadan doktora görünmesi gerekmektedir.

Op. Dr. Umut Sinan Ersoy
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi

Bu gönderiyi paylaş