Doğumsal El Anomalileri
psaadm_m56ru2382022-03-10T18:58:37+00:00Doğumsal (Konjenital) El Farklılığı Nedir?
Doğumsal el farklılıkları doğumda mevcut olan ve normalin dışında olan tüm farklılıkları kapsar. Yeni doğan bebekte her türlü şekil bozukluğu, çocuk büyüdükçe ilerleyebilir ve onun için hayatı zorlaştırabilir. El farklılıkları, çocuklar özellikle el kullanımıyla çevre ile etkileşime girmeye başladıklarında, engelleyici olabilmektedir. Farklılığın derecesi, eşit olmayan parmaklar gibi küçük bir deformiteden, bir kemiğin tamamen yokluğu gibi ciddi bir deformiteye kadar değişebilmektedir.
Doğumlarda %1-2 oranında doğumsal farklılığı olan bebekler dünyaya gelir. Bu farklılıkların %10 kadarı ellerde görülür. En sık görülen doğumsal el farklılıkları sindaktili (yapışık parmak) ve polidaktilidir (fazla parmak).
El cerrahı ile erken konsültasyon, el farklılığı ile doğan çocuk için tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. Fonksiyonel ve kozmetik olarak yapılabilecek gerek cerrahi gerek cerrahi olmayan bir çok müdahale çeşidi ve biçimi mevcuttur.
Yapışık Parmak
Bu tür bir deformasyonla, elin parçaları, kemikler veya dokular rahimde ayrılmaz. Bu sınıflandırmanın en yaygın türü, sindaktilidir (yapışık parmak). Sindaktili, 2 veya daha fazla parmağın birbirine kaynaşmasıdır. Ailesel bir yatkınlık söz konusudur. 2 tür sindaktili vardır:
Basit Sindaktili: Sadece dokuların yapışıklığıdır.
Kompleks Sindaktili: Kemikler arasında yapışıklık mevcuttur. Genellikle Apert Sendromu gibi özellikli hastalıklarda görülür.
Fazla Parmak
Parmakların duplikasyonu ayrıca polidaktili olarak da bilinir. Küçük parmak, en sık etkilenen parmaktır. Elin başparmak tarafında, küçük parmak tarafında ya da ortasında görülebilir. Fazla olan parmağın gelişimsel özelliklerine göre hastaya özel tedavi planlaması yapılır.
Kısa Parmak (Simbrakidaktili)
Az gelişmiş parmaklar veya başparmaklar birçok doğumsal el deformitesi ile ilişkilidir. Bu deformasyonları düzeltmek için cerrahi tedavi her zaman gerekli olmayabilir. Az gelişmiş parmaklar normale göre küçük olabilir, kaslarda gelişim problemi olabilir, kemik gelişimi az ya da hiç olmamış olabilir ya da parmak tamamen olmayabilir.
Büyük Parmak
Parmakların fazla gelişmesi anormal derecede büyük bir parmağa neden olan makrodaktili olarak da bilinir. Bu durumda, el ve önkol da etkilenmiş olabilir. Bu nadir durumda, parmağın (veya başparmağın) tüm kısımları etkilenir; ancak, çoğu durumda, yalnızca bir parmak etkilenir (genellikle işaret parmağı). Makrodaktilinin erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Erken tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilmekyken geç aklındığında süreç parmak kaybı ile sonuçlanabilir.
Doğumsal El Farklılıklarının Tedavisi
Doğumsal el farklılıklarının tedavisi her çocuk için özel olarak belirlenir. Tedavi seçimini belirlemede çocuğumuzun yaşı, uzvun etkilenme derecesi, mevcut durumun nedeni, çocuğumuzun planlanacak olan tedaviye vereceği yanıt, ailenin beklentileri fikir ve tercihleri önemli olmaktadır.
Tedavi seçenekleri arasında, manipülasyon ve germe, kişiye özel atel uygulamaları, tendon trasferleri, harici cihaz kullanımı, fizik tedavi (el güç ve fonksiyonunu arttırmak amaçlı), kontraktürlerin açılması, fazla uzvun rekonstrüksiyonu ya da alınması, eksik uzvun rekonstrüksiyonu ve protez uygulamaları yer almaktadır.
Tedavi planlaması sırasında mümkün olduğunda somut olarak öncelikle fonksiyonel kapasitenin arttırılması takibinde de kozmetik durumun iyileştirilmesi hedeflenmektedir.
Op. Dr. Umut Sinan Ersoy
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi