arenrutruk

Eğri Burun ve Nefes Alma Problemi

Eğri Burun ve Nefes Alma Problemi

Burundan nefes alma sorununun en sık görülen nedeni burun septumundaki eğriliktir. Bunun yanı sıra konkalarda aşırı genişleme, burundaki valf mekanizmalarında bozulma ya da polip gibi yer işgal eden kitleler, allerjik rinit gibi durumlar da nefes alma problemine yol açabilir. Hastanın günlük yaşamını etkileyecek düzeyde darlığa yol açan ya da eğri burun görünümü yaratan septum eğrilikleri mutlaka düzeltilmelidir. Septum eğriliğinin tedavisi, eğri olan bölgenin çıkarılması şeklindeki on beş, yirmi dakikalık küçük bir operasyon değildir, olmamalıdır. Günümüzde halen uygulanmakta olan bu teknikte, sınırlı olan septum kıkırdağının bir kısmı çıkarılıp atılmaktadır ve geriye kalan kıkırdakta herhangi bir düzeltme işlemi yapılmamaktadır, böylece destek mekanizması büyük oranda bozulan septum, fonksiyonel bozulmaya ve daha fazla eğrilmeye zemin hazırlamaktadır.

Aynı zamanda ileride yapılabilecek muhtemel bir burun estetiği ameliyatı için gerekli olan kıkırdak parçaları da feda edilmiş olacaktır. Ayrıca, septum çoğunlukla bütünüyle eğridir; eğrilik sadece belli bir bölgeye sınırlı değildir. Bu nedenle, geride bırakılan septum parçası da eğri olarak kalmaya devam edeceğinden, fonskiyonlarda yeterli bir düzelme gözlenmeyebilir. Bu, aynı zamanda burundaki gözle görülen eğriliği de düzeltmez.  Oysa uygulamakta olduğumuz kıkırdak koruyucu septum düzeltmelerinde, kıkırdak skorlama tekniği ile, bazı özel sütür teknikleriyle, tek taraflı ya da iki taraflı koyulan destek kıkırdaklarıyla, septumun yeri değiştirilerek burun tabanı orta hattına yeniden sütüre edilmesi teknikleriyle daha kalıcı ve fonksiyonel sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu yöntemde, septumu olması gereken düzleme en yakın hale getirmek amaçlandığından burundaki dışa yansıyan eğriliği de düzeltebiliyoruz. Ancak eğri burun, yalnızca septum eğriliğinden kaynaklanmaz, bir başka deyişle septum eğriliğini düzeltmek tek başına burun eğriliğini düzeltmez. Karşıdan bakıldığında gözlenen burundaki simetri bozukluğunda çoğunlukla burnun tüm ünitelerindeki uyumsuzluk vardır.

Eğrilik sadece bir yapıyla sınırlı değildir. Bu nedenle,  eğriliği düzeltmek için asimetri gözlenen tüm yapılarda gerekli değişiklikleri yapmak gerekir. Örneğin sağ ve soldaki burun kemikleri farklı seviyelerde kırılır, burun çatısını oluşturan üst kıkırdak parçalarının septum ile birleştiği bölgelere farklı kalınlıkta kıkırdak destekler konulur, burun kanadını oluşturan kıkırdakların yükseltilme, inceltilme ve daraltılma miktarları sağ ve solda değişkenlik gösterir. Amaç, burnun tüm yapılarının birbiri ile uyumlu ve olabildiğince simetrik olduğu nefes alabilen bir burun elde etmektir.

Op. Dr. U. Sinan Ersoy
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi

Bu gönderiyi paylaş

arenrutruk